•  

Ketoza je idealno stanje u organizmu kada koncentracija glukoze pada do granice u kojoj jetra otpušta ketone kao izvor energije i mi tada trošimo masne naslage kao energiju.

Ketogena prehrana je bazirana na visokom unosu masti i adekvatnom unosu proteina, te niskom unosu ugljikohidrata.

 

PRINCIPI KETOGENE DIJETE

 

Viskok unos masti nam je potreban kao glavni izvor energije. Ukoliko je unos masti prenizak tijelo će biti u kalorijskom deficitu što dovodi do raspadanja (katabolizma) mišića. 

 

Adekvatni unos proteina nam je potreban za održavanje svih tjelesnih funkcija, oporavak mišića, te zadržavanjem istih na dijeti.

Ukoliko je unos proteina previsok tijelo ih neće moći iskoristiti  u potpunosti i pretvoriti će ih u glukozu koja nas izbacuje iz stanja ketoze. Ukoliko je unos proteina prenizak tijelo neće imati dovoljno proteina za održavanje mišićne mase, te će raspadanjem mišića (katabolizmom) izbaciti iz stanja ketoze.

 

Ugljikohidrati moraju biti na minimumu, individualno je od osobe do osobe, ali u principu preporuča se maximalno 30-50g ugljikohidrata kroz dan.

 

KAKO JESTI NA KETOGENOJ PREHRANI?

POVRĆE

Moramo jesti određeno povrće (ne škrobasto) koje sadrži najmanje ugljikohidrata. Tu moramo paziti sa količinom unosa povrća, jer zbog velike količine vlakana tijelo troši preveliku energiju da bi izvuklo nutrijente i taj način usporavamo metabolizam. Preporučeno povrće je: zelena salata, tikvice, kupus, šampinjoni, krastavac, radić, rikola, matovilac, špinat, kelj..

 

MESO

Preporučeno meso: piletina,puretina, teletina, svinjski but, svinjska leđa; izbjegavati jako masne dijelove Na ketogenoj prehrani možemo jesti sve vrste mesa, jer nam višak masti nije neprijatelj.

mesa da nebi došlo do prevelike količine masti u tijelu, što nas dovodi do kalorijskog suficita.

Preporučena riba: oslić, srdele, tuna, losos, bakalar...

 

MASTI

Kao dodatan izvor masti preporučujemo konzumiranje raznih ulja (laneno, bučino, maslinovo, arganovo i ulje makadamije),te malu količinu orašastih plodova (badem, kikiriki, orasi, indijski oraščići..).

 

SIREVI

Tvrdi punomasni sirevi (gouda, ementaler, tilsiter) s minimalnom količinom ugljikohidrata.

Na ketogenoj prehrani se izbjegava posni sir zbog količine ugljikohidrata i lošeg sastava aminokiselina.

 

JAJA

Ne bacati žumanjak iz jaja jer kolesterol iz istog neće završiti kao kolesterol u krvi ukoliko ste zdravi.

SUPLEMENTI

Ne preporučamo nikakve suplemente koji sadrže glukozu ili ostale šećere, također ne preporučamo niti whey zbog količine ugljikohidrata koje nekada nisu adekvatno istaknuti na ambalaži. Ti ugljikohidrati su laktoza što je šećer koji diže inzulin i izbacuje nas iz ketogenog stanja. Brzu apsorpciju whey proteina tijelo nekada nije u mogućnosti iskoristiti u potpunosti, te višak pretvara u glukozu.

 

BENEFITI KETOGENE PREHRANE

 

-jednostavnost praćenja prehrane zbog određenog broja namjernica koje smijemo koristiti

-ovaj način dijete neusporava metabolizam što je slučaj kod drugih dijeta s niskim unosom kalorija

-smanjeni apetit bez osjećaja gladi (jer masti pružaju dulji dotok energije)

-mogućnost manje frkvencije obroka jer masti produljuju apsorpciju proteina

-stabilna razina šećera u krvi

-ketogena prehrana je benefit za maligne bolesti jer se tumori hrane glukozom (tumor neće nestati, ali neće biti u mogućnosti da dalje raste i širi se)

-smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti (Alzheimerove bolesti i dijabetesa)

-pogodna za ljude s raznim bakterijama i gljivicama u probavnom traktu koje se također hrane glukozom

-za ljude koji imaju intoleranciju na gluten (celijakija)

-pogodna za opće zdravlje organizma

 

 

PUNJENJE UGLJIKOHIDRATIMA

 

Punjenje je također bitno jer ako to ne odradimo propisno vrlo brzo nam slijedi usporavanje metabolizma i čitav princip dijete gubi smisao.

Punjenje se radi svakih 7-14 dana, ovisno od osobe do osobe i njihovom reagiranju na ketogenu prehranu.

Na dane punjenja unosimo veću količinu ugljikohidrata da bi ubrzali metabolizam, vratili vodu u mišićne stanice,održali inzulinsku osjetljivost,  te zadovoljili želju za određenom hranom J

Na dane punjenja  masti nam nisu dobrodošle, dakle trebamo ih pokušati taj dan izbjeći.

Ne pretjerujemo s ugljkohidratima jer višak ugljikohidrata će se pohraniti u masno tkivo i umjesto da idemo korak naprijed mi se vraćamo korak unazad.

 

 

 

KAKO ZNATI JESMO LI U KETOZI?

 

Osim famoznih keto stixa koji nas ponekad znaju izluđivati jer nisu uvijek u potpunosti točni, tu je onaj „predivni“ zadah, metalni okus u ustima, suha usta, osjećaj žeđi, ali prije svega raspoloženje i osjećaj viška energije.

Slični članci: