•  

Osobno mislim da je ketogena dijeta jedna od najučinkovitijih dijeta za skidanje potkožnog masnog tkiva. Ovim člankom pokušati ću je jednostavno objasniti i potkrijepiti činjenicama zašto ju preferiraju gotovo svi bodybuilderi.

Ketogena dijeta (ketoza)

Što je ketogena dijeta?

Ketogena dijeta je poseban način prehrane kojim organizam dovodimo u stanje ketoze. Kada tijelo uđe u stanje ketoze organizam umjesto ugljikohidrata počne koristiti pohranjene masti kao izvor energije. Ketogena dijeta spada u kategoriju LCHF (Low Carbs, High Fat) dijeta, odnosno dijeta sa malim udijelom ugljikohidrata a velikim udijelom masti.

Što je ketoza?

Ketozu karakterizira povišena razina ketona u krvi i urinu, koji nastaju kao posljedica pretvaranja masti u jednostavnije masne kiseline i ketone. Kako bi tijelo ušlo i ostalo u stanje ketoze potrebno je kroz određeni vremenski period unositi vrlo male količine ugljikohidrata (max. 50 grama). Najčešće tijelo ulazi u stanje ketoze nakon 48 sati od početka smanjenog unosa ugljikohidrata, nakon čega organizam počinje koristiti ketone kako bi efikasnije koristio energiju pohranjenu u masnim stanicama.

Zašto ju koriste bodybuilderi?

Ketogena dijeta se pokazala najučinkovitijom za skidanje potkožnog masnog tkiva. Bodybuilderi na natjecanjima imaju ispod 3% potkožnog masnog tkiva i to je najveći razlog zašto su im svi mišići iscrtani. Jednostavno ukoliko želite da vam se vide pločice onda morate skinuti salo na trbuhu. Pošto ne postoji lokalizirano mršavljenje morate gubiti salo po cijelome tijelu.

Što jesti?

Cilj ketogene dijete je smanjeni unos ugljikohidrata, dakle prehrana bi trebala bit većinom proteinska. Za vrijeme ketoze osnova jelovnika bi trebali biti meso, riba, bjelanjci i posni sir.

Kako znati da li sam u ketozi

Jedini pouzdani način da saznate da li ste u ketozi je da posebnim treakicama mjerite količinu ketogenih tijela u urinu. Trakice možete kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Mitovi o ketozi

Povećani unos masti je štetan i deblja - Masti same po sebi nisu uzročnik debljine niti bolesti. Štetan je prevelik unos ugljikohidrata.

Smanjeni unos ugljikohidrata je štetan - Smanjeni unos ugljikohidrata nije nimalo štetan. Čovjek kroz povijest nije uvijek imao dostupne velike količine ugljikohidrata pa je prehrana bila proteinska. Nekada se ketoza koristila za liječenje dijabetesa te su pacijenti bili u stanju ketoze po nekoliko mjeseci bez da im je to naštetilo organizmu.

Koliko dugo treba biti u ketozi?

U ketozi možete biti koliko god želite. Najteže je prvih nekoliko dana dok se organizam ne navikne na nedostatak ugljikohidrata. Imajte na umu da će te samo jednim obrokom bogatim ugljikohidratima vjerojatno izaći iz stanja ketoze te će vam ponovno trebati dodatnih 2 dana da se vratite u to stanje. Stoga radije odredite kraći vremenski period od nekoliko tjedana i maksimalno se potrudite da ne kiksate.

Na što paziti u ketozi?

Zbog smanjenog unosa voća i povrća može doći do hipovitaminoze te konstipacije. Stoga obavezno pijte tablete s kompleksom vitamina i minerala. Također, obavezno je piti veće količine vode (5+ litara vode) iz 2 razloga, sprječava konstipaciju i pomaže smanjivanju kiselosti krvi koja nastaje kao posljedica gomilanja ketogenih tijela.

Kako trenirati u periodu ketoze?

Za vrijeme ketoze najčešće se rade ciklički treninzi u super ili giga serijama. Dakle manja kilaža, više ponavljanja, više vježbi jedna za drugom bez pauze. Aerobni treninzi su također dobrodošli.

Oznake:
Slični članci: