•  

Proteini su ključni za rast i oporavak poslije treninga. Oni su gradivni elementi mišića. Svatko tko se odluči uzimati nešto od suplemenata, proteini i vitamini su osnovni preparati za početnike. Proteine možemo konzumirati iz namirnica poput mesa, jaja, ribe, soje, mlijeka i mliječnih prerađevina (sir i jogurt) ili iz suplemenata u obliku praška.

Whey protein

Proteini u obliku praška koriste se iz nekoliko razloga a to su: zbog brže apsorpcije, jednostavnosti konzumiranja i kao nadopuna prehrani. Proteini u obliku suplemenata dolaze iz više izvora:

  • Mliječni protein
  • Protein sirutke (whey)
  • Protein od kazeina
  • Protein od soje
  • Protein od heljde
  • Proteini iz bjelanjka jajeta
  • Proteini iz kozje mlijeka

U ovom tekstu ćemo više pisati o proteinu sirutke (whey protein).

Whey protein je napravljen od sirutke (ekstrakta mliječnog proteina). Poznat je po svom izvrsnom profilu amino kiselina, brzini apsorpcije i ima visoku biološku vrijednost. I kao takav savršen je za obrok iza treninga, kad je mišićima potreban brzi izvor proteina da bi se što brže oporavili i rasli.

Whey protein dolazi u tri oblika: koncentrat, izolat i hidrolizat. Koncentrat sadrži 70-80% proteina dok su ostalih 20-30% ugljikohidrati i masti. Izolat je nešto čišći oblik sadrži oko 95% proteina, te samim time osigurava bržu probavu. Hidrolizat proteina sirutke se najviše prerađuju sto znači da se taj oblik najbrže probavi. Ukoliko niste profesionalni bodybuilder ili na nekoj rigoroznijoj dijeti, gdje će vam par grama ugljikohidrata utjecati na vaš cilj, odaberite koncentrat, jer je od sva tri oblika najjeftiniji i najboljeg je okusa. Whey se koristi prije i nakon treninga ili kao međuobrok.

Doziranje: prije treninga 20 grama, poslije treninga 30-50 grama i kao međuobrok 20-50 grama. Kad ga konzumirate neposredno poslije treninga nemojte ga miješati s mlijekom jer se tako smanjuje brzina probave. Proteini u obliku suplemenata vam ne smije biti glavni izvor proteina tijekom dana, oni su samo nadopuna.

Oznake:
Slični članci: