•  

Kazein je vrsta proteina koji se dobiva od mlijeka, točnije od skute. Kazein je poznat po izvrsnom sastavu aminokiselina i pruža stalani prinos aminokiselina kroz duže vremensko razdoblje. Tijelo ga probavlja i apsorbira sporije od whey-a te stoga predstavlja odličan izbor za prije spavanja ili kao međuobrok.

Whey protein

Studije su pokazale da vježbanje može povećati potražnju proteina stoga je vrlo bitno na tu potražnju i pozitivno odgovoriti, odnosno povećati unos proteina, a tu će vam pomoći kazein. Studije su također pokazale da korištenjem kazeina sa whey-om u shake poslje treninga potiće veći prirast mišične mase nego sami proteini od sirutke.

Kazein se koristi kao obrok prije spavanja, međuobrok i može se dodati shake s whey-om poslje treninga. Kao obrok prije spavanja i/ili međobrok koristi se 30-50 grama kazeina, u shake sa kazeinom prije spavanja poželjno je dodati 2-3 žlice lanenog ulja koje će usporiti probavu i osigurati ravnomjeran dotok aminokiselina u mišiće. Ukoliko se kazein u prahu koristi u shakeu poslje treninga doze bi se trebale kretati od 10-30 grama sa 3-5dcl vode ili malomasnog mlijeka.

Oznake:
Slični članci: